Stampen en onthouden

Stampen en onthouden

In de sinterklaasliedjes staan soms moeilijke woorden. Maar wat betekenen ze?

In de Sinterklaasliedjes worden nog wel eens moeilijke woorden gebruikt. Denk maar eens aan de roe, de tabberd, appeltjes van oranje of kapoentje. Zing het liedje met het moeilijke woord. Zing het nog een keer en vraag naar de betekenis van het woord. Stamp het woord en maak er eventueel een beweging bij. En dat stampen en schreeuwen kan echt harder: ‘Ik kan jullie niet horen?’ ‘APPELTJES VAN ORANJE!!!’

Deze activiteit is leuk te combineren met ‘vragen uit de zak!’ en ‘de weegtest’. Na al dat zingen en schreeuwen en stampen eten natuurlijk alle kids een mandarijn.

    huis van Sint

  • Zie ginds komt de stoomboot (roe); vertel dat er heeeel vroeger ook wel eens kindertjes billenkoek kregen met de roe, maar dat dit nu echt nooit meer gebeurt. Nu gebruiken de Pieten de roe om de schoorsteen schoon te vegen of de sneeuw van het dak weg te slaan.
  • Sinterklaas Goedheiligman (tabberd en appeltjes van oranje); de tabberd is de onderste lange jurk van de Sint. Laat eventueel een plaatje zien. En appeltjes van oranje zijn geen oranje appels maar mandarijntjes of sinaasappels. Deze groeien in de boomgaard van de Sint in Spanje.
  • Sinterklaas kapoentje (kapoentje); wat is dat nou voor raar woord? Kapoentje. Tja, het betekent deugniet of boefje. Sinterklaas was vroeger vast een kleine deugniet!

Reacties zijn uitgeschakeld.