Pepernoten

Piet laat ei vallen

Pepernoten & chocolade pepernoten

Chefbakpiet wilde het recept eigenlijk niet vertellen. Maar voor deze keer…

Benodigdheden
• 250 g zelfrijzend bakmeel
• 125 g bruine basterdsuiker
• 100 g roomboter of margarine
• 50 ml melk
• snufje zout
• 1,5 eetlepel speculaaskruiden (ongeveer 7 g)
• bakpapier

Aan de slag
Mix de boter in een kom zacht. Kneed met je handen of met de mixer (deeghaken) alle andere ingrediënten tot het goed gemengd is. Maak op het laatst met je handen een grote bal van pepernotendeeg. Leg die nu dertig minuten in de koelkast.Haal de bakplaat uit de oven en zet de oven aan op 175 graden. Leg het bakpapier op de bakplaat en maak na een half uur kleine balletjes van het pepernotendeeg. Let op, de pepernoten worden een stuk groter in de oven. Dus maak de balletjes niet te groot en zorg voor voldoende ruimte tussen de pepernoten. Leg de balletjes op de bakplaat en druk ze plat. Zet ze in de oven, wacht 15 minuten en dan…

Tip
Maak chocolade pepernoten! Het enige dat je extra nodig hebt is chocolade. Koop witte, melk of pure chocolade, wat je lekker vindt. Verder heb je nog bakpapier nodig.

Werkwijze
Laat de pepernoten goed afkoelen. Zet een pan op het fornuis met een bodempje water. Hierin hang je een iets kleinere pan (au bain-marie). Breek een chocoladereep in stukken en leg het in de kleinste pan. Doe het vuur aan en roer in de pan tot de chocolade gesmolten is. Pak de kleine pan van het vuur, wacht tot de chocolade iets is afgekoeld en haal de pepernoten met een vork (niet in de pepernoten prikken) door de chocolade. Laat ze afdruppen en leg ze op een bord met bakpapier.

Reacties zijn uitgeschakeld.