Onderzoek

Auteurs ‘Alles wat je wilt weten over Sinterklaas’ doen onderzoek naar Sintcultuur
Uitgevoerd door dvj insights – Amsterdam / Nijmegen

‘Nog geen 6% van de Nederlanders weet geboorteplaats Sint’
De Nederlandse bevolking is gek op Sinterklaas en 68% viert dit typisch Nederlandse feest dan ook graag. Maar wat eten we eigenlijk over Sinterklaas? Uit onderzoek blijkt dat niet iedereen de juiste kennis heeft over dit stukje cultuur. Dat de Goedheiligman in Spanje woont is algemeen bekend, maar waar komen de chocoladeletters vandaan? In het boek ‘Alles wat je wilt weten over Sinterklaas (en nog veel meer!)’ worden 161 vragen over de Sint, de Pieten, het leven van Sinterklaas en nog veel meer op een creatieve manier beantwoord. Ook historische aspecten als de ring, de staf en de chocolademunten worden uitgelegd in het vrolijke kinderboek.

Nederlanders niet bekend met Sinthistorie?
De auteurs, Natalie van der Horst, Gaby Kuijpers en Ellen de Roos, waren zeer benieuwd naar de kennis van de Nederlander over dit stuk van de Nederlandse cultuur. Het vermoeden bestond dat de Nederlander niet zo goed uit een enquête zou komen. Op hun verzoek deed marktonderzoekbureau dvj insights uit Nijmegen onderzoek naar de beleving van het sinterklaasfeest en de kennis over de traditie. Het representatieve onderzoek bevestigt de vermoedens van de auteurs.

Twijfel over verjaardag Goedheiligman
Wanneer de Sint echt jarig is, blijkt een lastige vraag. De twijfel is groot: 47% antwoordt 6 december, het juiste antwoord, maar bij 45% van de Nederlanders staat de Sint op 5 december op de verjaardagskalender. De geboorteplaats van de Sint is een klein dorp in Turkije, Patara. Dit wist slechts 5,6% van de respondenten. Zo’n 68%, gaf Myra als antwoord. Dit is echter de plaats waar hij bisschop werd.

‘Wij waren zelf enorm verrast door de rijke historie van Sinterklaas toen we aan het boek werkten. Het zijn zulke mooie verhalen,’ zeggen Van der Horst en De Roos. ‘En daarom verdient ‘Alles wat je wilt weten over Sinterklaas’ een plek in iedere boekenkast, thuis én op school.’

Hier staan alle vragen en antwoorden van het onderzoek op een rij.

Reacties zijn uitgeschakeld.